The Hungarian Twin Registry - Magyar Ikerregiszter                                                                                      ENGLISH   MAGYAR

Szív-érrendszeri ikervizsgálat 

A MAGYAR IKERREGISZTER LEGÚJABB VIZSGÁLATA

SEMMELWEIS EGYETEM ÉR- ÉS SZÍVSEBÉSZETI KLINIKA, RADIOLÓGIAI ÉS ONKOTERÁPIÁS KLINIKA, KLINIKAI KÍSÉRLETI KUTATÓ- ÉS HUMÁN ÉLETTANI INTÉZET KÖZÖS KUTATÁSA

KÖZREMŰKÜDŐ INTÉZETEK: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Szegedi TudományegyetemLegyen részese a Magyar Ikerregiszter új,  egyedülálló szív-érrendszeri ikervizsgálatának, mellyel Ön és a tudomány is sok mindent megtudhat!
A vizsgálat számos részből áll:

1.) Szív CT vizsgálat
Magyarországon évente 20-25 ezer szívinfarktusos beteget regisztrálnak, melynek hátterében a panaszokat hosszútávon nem okozó érelmeszesedés okozta koszorúér-    szűkület áll. A sokszeletes szív-CT vizsgálattal nem-invazív módon, tehát szívkatéterezést nem igényelve, lehet ábrázolni a koszorúereket. Az egy ülésben történő CT vizsgálat során a hasi zsírszövet nagyságát, a májban lévő zsírlerakódás mértékét, az esetleg még panaszokat nem okozó koszorúsér-meszesedést és plakkokat, valamint az szív körüli veszélyes zsírszövet mennyiségét is ábrázolni képes.     A vizsgálat így lehetőséget ad az időben elkezdett gyógyszeres terápiára a megelőzés     érdekében. Legyen részese a Közép-Európában egyedülálló szív-CT berendezéssel végzett vizsgálatnak, melyet alacsony, mammográfia mennyiségű sugárdózissal készítünk, mellyel Ön is megelőzheti a szívinfarktust, továbbá a betegség hátterének kiderítéséhez is hozzájárulhat! A vizsgálat végén megnézheti saját szívét 3D képen, melyet CD-n meg is kap személyesen!

2.) Ultrahang vizsgálatok
- Nyaki ultrahangos mérés segítségével felmérjük az agyba haladó és az onnan kijövő véráramlást annak érdekében, hogy a genetika és környezet szerepét megismerhessük ezen jelenség kialakulásában.
- Az alsó végtagi érelmeszesedés a lakosság nagy részét érinti, a betegségre sokszor nem derül fény. A főütőéren lévő érplakkok keringészavart, hideg lábat okozhatnak. Az alsó végtagi ütőérbetegségben szerepet játszó, ultrahanggal megítélhető plakkok örökletessége még nem ismert. Derítsünk fényt a betegség hátterére, illetve Ön is előzze meg ezzel a vizsgálattal a végtagi érelmeszesedést, és a következményes betegségeket!
- A CT vizsgálat mellett a szívünk funkcióját is meg szeretnénk ítélni. A     szívultrahang vizsgálattal a mellkasra helyezett vizsgálófejjel a billentyűk és szívizomfalak mozgását figyeljük, áramlási görbéket veszünk fel és nyomásviszonyokat regisztrálunk. A vizsgálattal kiderülhetnek a kamrai funkciók, szívüregek méretei, falvastagságok, falmozgászavarok, billentyűeltérések.
- Főütőerek rugalmasságát, a szív környéki artériás vérnyomást is meghatározzuk nem-megterhelő módszerekkel. Az érelmeszesedés során merev falú főütőérben magasabb vérnyomás alakul ki, amely fokozott szívterheléshez és az érfalak megvastagodáshoz vezet.

3.) EKG vizsgálat
12 elvezetéses EKG segítségével vizsgáljuk a szív ingerületvezetési zavarait, annak érdekében, hogy a morfológiai jegyek, az intervallumok, tengelyállások, amplitúdók kialakulásában a genetikai illetve környezeti hatásoknak mekkora a szerepe.

4.) Artériás életkor meghatározása
A felkarra helyezett és megfelelő nyomással felfújt mandzsettával olyan jelek regisztrálhatók, amelyek pontosan tükrözik a teljes artériás rendszer, ezen belül az aorta keringési viszonyait. Az érrugalmasság vizsgálatával megállapítható az artériás életkor. Kóros érték esetén nagyobb a későbbiekben a szívinfarktus, agyvérzés és további szív-érrendszeri betegségek     esélye.

5.) Testösszetétel és laborvizsgálatok
Testsúlyt és testösszetételt egy testösszetétel mérő készülék segítségével fogjuk mérni. A haskörfogat mérése és a testmagasság mérőszalaggal történik. A vizsgálat során viszonylag kis mennyiségű vért veszünk, melyekből nagyszámú, döntően speciális laborparamétereket nézünk, amelyek a hagyományos vérvételek során nem analizálnak. A vérből továbbá genetikai vizsgálatok is fognak történni New Yorkban (USA) és Szegeden. Az eredményeket meg fogják Önök is kapni.

6.) Pszichológiai vizsgálat
Az emberi kreativitás humán központú világunk fő mozgatóeleme, melynek jelentősége egyre nagyobbra értékelt. A kreativitás pszichológiai mérésére és     jellemzésére néhány érdekes pszichiátriai vizsgálatot végzünk. Az eredményeket összevetjük a vérvétel során vett vérből származó DNS genetikai analízisével.

7.) Írásanalitikai vizsgálat
Az írásanalitika elméletének egyik alaptétele, hogy az írás létrejöttét alapvetően befolyásolja az író személy genetikai állapota. A vizsgálat során Ön egy írásmintát     másol, egy számítógéphez csatlakoztatott műszer és egyszerű golyóstoll segítségével. Igény esetén részletes viszonttájékoztatást adunk az írásával kapcsolatban és abból kiolvasható belső tulajdonságairól, személyiségjellemzőiről.


MEDDIG TART A VIZSGÁLAT?
2013 tavaszától 2014 nyaráig történnek az ikerpárok bevonása.

KÉRDÉSE VAN?
Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal:

Dr. Tárnoki Ádám Domonkos, Dr. Tárnoki Dávid László
Semmelweis Egyetem, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika
Email: tarnoki4@gmail.com
Honlap: www.ikrek.com

Fotók (forrás: www.origo.hu):
Jelentkezés a kutatásra (email)

Kutatás képei (képgaléria, forrás: origo.hu)

Kiket várunk?
18 év feletti egy- és kétpetéjű ikerpárokat (ezen korosztálynak nem készül szív CT vizsgálat). 35-75 év közötti egy- és kétpetéjű, egynemű ikerpárok esetében készül szív CT. A részvétel ingyenes és önkéntes. A Beleegyező nyilatkozat aláírását követően indulnak el a vizsgálatok.

Vannak részvételi feltételek?
A vizsgálat napján minden gyógyszert beszedhetnek (ha szednek), kivéve a cukorbetegség kezelésére használatos metformin tartalmú gyógyszert, mely a kontrasztanyagos CT vizsgálat után 2-3 nappal szedhető ismét. Amennyiben metformint szed, jelezze felénk!
Sok folyadékot fogyasszon a vizsgálat napján.
Szilárd ételt aznap ne fogyasszon, a vizsgálatok előtt 3-4 órával már ne étkezzen. Hozzanak ételt, hogy tudjanak enni a vizsgálatok után.
Tilos 3 órával a vizsgálat előtt dohányozni, 10 órával a vizsgálat előtt alkoholt, kávét fogyasztani

Kizárási kritériumok:
- terhesség, szoptatás, pozitív terhességi teszttel rendelkezők.
- rossz vesefunkcióval rendelkező egyének (szérum kreatinin >130 µmol/l).
- a vizsgálat előtti egy évben 3 hasi vagy mellkasi CT készült el.
- extrém elhízott beteg (BMI >40,0 kg/m2).
- immunszupresszív/immunmoduláns terápia az elmúlt 30 napban, beleértve a szisztémás adagolású steroid tartalmú gyógyszereket
- kemoterápia az elmúlt évben
- nagyobb műtét az elmúlt 2 hónapban
- transzfúzió, egyéb vérkészítményben való részesülés az elmúlt 2 hónapban
- ismert, tartósan fennálló ritmuszavar, amely a vizsgálatot megnehezítené
- pacemaker, ICD, egyéb beültetett eszköz
- nem iszkémiás eredetű kardiomiopátia, szívelégtelenség fennálta
- familiáris hiperlipoproteinémiák

Mit kapnak a vizsgálatért?
A leleteket, eredményeket utólag elküldjük, valamint a szívük 3D képeit is megkapják.
Konzultációs lehetőség.
Szükség esetén vidékieknek utazási támogatást adunk (jelezzék felénk ezen igényüket). Retúr vonat/buszjegyről és a busz/vasútállomás – városmajori Klinika közötti taxiútról vagy BKV buszjegyről az alábbi névre és címre kiállított ÁFÁ-s számla összegét tudjuk megtéríteni: Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, 1106 Budapest, Maglódi út 89-91. (ne tévessze ez meg Önöket, nem a Bajcsy Kórházban lesz a vizsgálat!) Gépkocsival történő utazás benzin számláját nem tudjuk megtéríteni. Budapestieknek BKV jegy árát vissza tudjuk téríteni (ÁFÁ-s számlát kérjenek arról is).

Mit hozzanak magunkkal?
TAJ kártyát, az eddigi összes leleteit, gyógyszerezési listáját.
A CT vizsgálat miatt a háziorvosnál lehetőség szerint legyen vérvétel, s hozzák el a friss laborleletet (vesefunkció vizsgálatot kérjenek: GFR, karbamid, kreatinin).

Hogyan jelentkezhetnek a vizsgálatra?
Magyar Ikerregiszter képviselőinél:
Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és Dr. Tárnoki Dávid László
e-mailen: tarnoki4@gmail.com
Telefonon: +3630-6401183 vagy +3630-3687843

Vizsgálat helyszíne, napjai és hosszúsága:
Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinika Képalkotói Diagnosztikai Részlege (igazgató: Prof. Dr. Merkely Béla):  1122 Budapest, Határőr út 18., hétvégén (szombat és vasárnapi napokon). Vizsgálat időtartama mindegyik napon kb. 6-8 óra. Szállást ingyenesen biztosítunk kedves ikerpárjainknak!

Vizsgálat vezetője: Prof. Dr. Jermendy György, Vizsgálók: Dr. Maurovich-Horvát Pál, Dr. Jermendy Ádám (Képalkotói Diagnosztikai Részleg, Szív CT, helyi szervezők), Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és Dr. Tárnoki Dávid László (Magyar Ikerregiszter), Dr. Horváth Tamás (élettani vizsgálatok, SE Élettani Intézet), Dr. Molnár Andrea Ágnes (ultrahangok, Honvédkórház), Dr. Pethő Ildikó (pszichológiai rész, Szegedi Tudományegyetem), Dr. Farkas László (írásanalitika, ELTE)

Vizsgálat várható befejezése:
2014 július

Időpontért és a vizsgálatban való részvételért jelentkezzen e-mailen: tarnoki4@gmail.com
(Magyar Ikerregiszter: Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és Dr. Tárnoki Dávid László)
 
Vizsgálat helyszíne:
Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinika, Képalkotó Diagnosztikai Részleg
Cím: 1122 Budapest, Határőr út 18.
Megközelíthető: a Széll Kálmán (régi Moszkva tér) térről induló 128-as vagy 129-es busszal (Érsebészeti Klinika megálló) vagy gépkocsival a Gaál József utca felől

Tömegközlekedéssel útvonal:
- Szálljanak le a 128 vagy 129-es buszról az Érsebészeti Klinika megállónál (Széll Kálmán térről a 4. megálló) /Buszmenetrend: 128: http://bkv.hu/busz/128.pdf, 129: http://bkv.hu/busz/129.pdf/
- Sétáljanak át az út másik oldalára, majd a Gaál József utcán sétáljanak fel amíg az út el nem fordul sréhen jobbra. Itt menjenek tovább (a kukák mellett) tovább a Határőr úton kb. 50 métert, és jobbra lesz a Diagnosztika épülete (Határőr út 18).
- Földszinten keressék a portáson keresztül Dr. Maurovich-Horvát Pált, hogy ikervizsgálatra jöttek.

Letölthető útvonal: útiterv (pdf)

Vizsgálat napján kontakt személy (nem náluk kell jelentkezni a vizsgálatra!):
Dr. Maurovich-Horvát Pál és Dr. Jermendy Ádám, Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinika Képalkotó Diagnosztikai Részleg

Kutatásra jelentkezzenek
a Magyar Ikerregiszter képviselőinél:
Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és Dr. Tárnoki Dávid László
e-mailen: tarnoki4@gmail.com
Telefonon: +3630-6401183

- TUDJANAK MEG A SZÍVÜKRŐL MINDENT!
- NEM MEGTERHELŐ ÉS NEM FÁJDALMAS VIZSGÁLATOK!
- ELŐZZÉK MEG A SZÍVINFARKTUST!
- ISMERJÉK MEG ÍRÁSUKAT!
- EREDMÉNYEIKET ELKÜLDJÜK
- INGYENES VIZSGÁLATOK ÉS RÉSZVÉTEL
(TÖBB SZÁZEZER FORINTBA KERÜLNÉNEK!)
- EGY- ÉS KÉTPETÉJÛ IKREKET VÁRUNK!
- A VIZSGÁLAT IGEN GYORS!

Vizsgálatainkat az ETT TUKEB (Egészségügyi Tudományos Tanács, Tudományos és Kutatásetikai Bizottság) jóváhagyta.

Letölthető dokumentumok:
Hirdetmény és útiterv (pdf)
A vizsgálat helyszíne (Google maps)

Kutatás képei (képgaléria, forrás: origo.hu)

Médiamegjelenések:

RTL Klub Híradó (2013.04.24) az új szív-érrendszeri vizsgálattal kapcsolatosan

Origo.hu: Magyarország az ikerkutatás fellegvára lehet (2013.07.06)


JELENLEGI VIZSGÁLATOK

Szív-érrendszeri ikervizsgálat (2013, személyes)
Irásanalitikai ikervizsgálat (személyes)
Társadalmi nézetek ikervizsgálat (online)
Dohányzási szokások ikervizsgálat (online)
Tüdőbetegségekkel kapcsolatos ikervizsgálat (helyszíni)

KORÁBBI VIZSGÁLATOK

Bajcsy Zsilinszky Kórházas ikervizsgálat (2009)

Frontérzékenység ikervizsgálat (2007)

Nemzetközi Ikervizsgálat (2009-2011)

Bőrgyógyászati ikerkutatás (2011)

Szemészeti ikervizsgálat (2011)

TERVEZETT JÖVŐBENI VIZSGÁLATOK

Szív-érrendszeri ikervizsgálat

JELENTKEZÉS IKERVIZSGÁLATOKRA

  • Ide kattintva jelentkezhet ikervizsgálatokra. Amennyiben az Önök korosztályába eső vizsgálat van folyamatban, értesítjuk Önöket, és eldönthetik, hogy részt kívánnak-e venni az aktuális kutatásban.